Reflexions mediterrànies

Catalunya, regió d'Espanya

miralles | 19 Febrer, 2008 00:37 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

TV3 a traïció

La setmana passada Unitat per les Illes amb Pere Sampol al capdavant va anar a Barcelona a fer campanya amb l'objectiu d'atreure el vot estudiantil balear, que allà és prou important. La pregunta a fer-se és quina mena de ressò ha tengut aquest acte, i la coalició en general, en els mitjans del Principat que prentenen esser d'abast nacional? Jo m'atreviria a dir que pràcticament nul·la. De fet, en aquest acte estaven convidats els de la Corpo i no varen fer acte de presència. Tampoc es va arribar a fer l'entrevista a Sampol que s'havia proposat, i això que eleccions rera eleccions es queixen que els partits polítics els volen imposar criteris no periodístics a l'hora de difondre la informació electoral. Ara que encara estam en precampanya, perquè no prediquen amb l'exemple i deixen parlar als petits de les comarques perifèriques?

Els mitjans de comunicació són essencials per a bastir la consciència d'un país esquarterat de totes les maneres imaginables, però jo no veig que en trenta anys de diaris, revistes, televisions i ràdios en la nostra llengua haguem avançat gaire en aquest aspecte. De fet, els coneixements d'un principatí mitjà sobre el País Valencià, les Illes, la Franja o la Catalunya Nord són equiparables als que puguin tenir de La Rioja, la Xampanya o Tennesee i inferiors als que tenen d'Euskadi, Madrid o Nova York. Tot plegat greu i trist: tenim mitjans en català i editats des del nostre país, però no catalans: des del punt de vista informatiu són igual de regionalistes que El Mundo - El Día de Baleares, La Vanguardia o el Levante: tenen el seu centre polític d'interés i psicològic a Madrid i són capaços d'informar abans d'un cas d'agressió domèstica ocorreguda a El Egido que de la darrera sessió de control plenària del Parlament de les Illes Balears. Per a ells el Principat, el País Valencià i les Illes Balears no són la seva nació, sinó regions perifèriques d'Espanya i França. Potser en un acte de generositat, d'aquesta crítica general només en salvaria Vilaweb i El Temps, dos mitjans no públics dels quals un és dirigit per un valencià i l'altre té la seva seu a la ciutat de València, ben lluny de l'Àrea Metropolitana. Mirau quina casualitat. Encara resultarà que els catalans no principatins tenim més consciència nacional que aquells del Principat que diuen ser molt nacionalistes i independentistes i es miren amb llàstima les comarques perifèriques com dient "aquests governats pel PP no tenen remei!".

Veure aquest panorama em fa pensar amb en Joan Ferran, aquell diputat socialista que deia que TV3 tenia una crosta nacionalista, i els seus seguidors ciutadans, socialistes, comunistes, peperos o rosadiistes: com ho veuran que els corresponsals de TV3 a Perpinyà o a Mallorca es morin de rialles, mentre que el de la Xina treballi fins a rebentar? Potser cada dia truquin a Joan Majó i als seus predecessors des de l'època de Jordi Pujol per a felicitar-lo mentre es riuen d'aquells que es creuen totes les seves mentides i els votaran perquè "Zapatero ha sembrado el odio nacionalista en Cataluña". Potser tot era un muntatge conscient per a enformar-nos més en la nostra debilitat col·lectiva.

Actualització de dimarts, 26 de febrer de 2008, a les 0 hores 41 minuts: Indígenes cita aquest post a Javier Bardem, el nostre.

Comentaris

Clar i llampant

Josep J. Rossello | 19/02/2008, 01:15

En tant que professional de la informació, víctima d'aquesta situació que descrius, només puc expressar-te l'enhorabona i les gràcies per una analisi tan clara, tan lúcida...

Tan de bo se la plantejassin els col·lectius professionals, el mitjans i els partits polítics, fins i tot els nacionalistes...,perquè ara mateix segueixen dins la roda espanyolista de tenir sempre Madrid –i environs– com a referent. I aixó no anam enlloc.

Re: Catalunya, regió d'Espanya

Un indígena | 25/02/2008, 15:37

Ja fa dues legislatures que TV3 segueix aquesta deriva, amb la complicitat d'ERC que calla.

Ve d'abans.

Joan | 25/02/2008, 21:03

En efecte, ERC quan ha pogut no ha fet gran cosa en aquest aspecte i, a més, l'espanyolització de TVC ha avançat imparable en els darrers anys, però ja des del seu naixement TV3 ha estat una televisió molt regionalista, sense vocació nacional.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb