Reflexions mediterrànies

Convergència a Balears?

miralles | 04 Març, 2008 01:23 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Artur Mas

Aquesta campanya m'he fartat de sentir que a Balears fa falta una Convergència i Unió. Jo a totes les persones que em vénen amb aquesta cantarella els dic que ja existeix un partit així: Unió Mallorquina. Ells em responen dient que no suporten na Munar o en Nadal i que enyoren un polític balear de la talla d'un Jordi Pujol o d'un Miquel Roca. I mentrestant, a votar PSOE, PP, PSM, ERC o a quedar-se a casa s'ha dit.

Em sembla d'una gran hipocresia i miopia polítiques desitjar un partit nacionalista liberal balear i no recolzar de qualque manera el partit capaç d'ocupar aquest espai. És com aquells que s'han passat mitja vida reinvindicant la unitat nacionalista i ara que ho han aconseguit diuen que faran vot (in)útil cap als socialistes o bé no votaran perquè en Pere Sampol no els agrada. A veure: cal tenir en compte que ni el món ni el país mai seran com nosaltres volem. Massa coses que se'ns escapen del nostre control com a individuus. Tenint ben clar això, es poden prendre dos camins: o bé plegar-se de mans, com la hipòcrita majoria, o bé fés alguna cosa. Veure un partit nacionalista liberal amb vocació de liderar una majoria social a les Illes Balears és perfectament possible, perquè tenc la impressió que la base social per a fer-ho possible és suficient. Només cal que votis UM, te'n facis militant, o bé et facis soci de qualque think tank com el Grup Hayek perquè pugui tenir suficient capacitat d'influència sobre la nostra societat.

Som el primer que critic UM i els seus líders, perquè crec que l'actitud de servilisme cap a la dreta conservadora espanyolista que han mantingut fins fa poc temps no ha estat gaire adeqüada pel país. Obscurs interessos d'alguns dels seus dirigents han fet que el país hagi estat recentment a un pas de la valencianització total. Però també cal tenir en compte que un país es construeix amb paciència i perserverància, mai amb cops patriòtics al pit: si al Principat existeix CiU és gràcies a dos segles de burgesia amb sentit de país i al llegat que ens han deixat persones com Valentí Almirall, Enric Prat de la Riba o Francesc Cambó. A les Illes hem començat a fer qualque cosa a partir del moment en què el darrer dictador feixista se'n va anar a criar malves i a partir de franquistes reciclats, i encara ara la burgesia illenca creu que Madrid els solucionarà la vida. Que no ens estranyi, doncs, que estem com estem: ens queda moltíssim camí per recórrer.

No dubto pas que tenir una CiU a les Illes capaç de restar protagonisme a l'espanyolíssim PP seria un gran avanç de cara la reconstrucció nacional, de la mateixa manera que és necessària una recomposició de l'ara fragmentada esquerra nacional perquè torni al lloc que es mereix i li faci de contrapès de tal manera que, independentment dels errors que faci cadascú, les Balears i amb ella els Països Catalans avancin indeturables cap a la llibertat. Però no ens podem quedar a casa o seguir estratègies que ja han demostrat el seu fracàs de sobres. Fins ara reconec sentir més simpaties pels segons que no pas pels primers, però qui sap si les coses poden canviar en el futur.

Actualització: En Dessmond em cita al seu blog. Qualifica aquest article de molt recomanable i d'exercici de realisme :D

Comentaris

Opinió

LaTorxa | 04/03/2008, 09:48

Estic d'acord amb tu. Crec que tens raó. Simplement això.

Rajotero

unit | 04/03/2008, 14:35

http://www.zpp.cat/

El nacionalisme ha de ser independent

estratega | 04/03/2008, 14:38

UM servil amb la dreta conservadora???
Gens comparable a psm/erc servils i entregats al psoE. Llegiu: govern de la Generalitat de Catalunya actual.

@ estratega

Joan | 06/03/2008, 21:39

Molt interessant això de rebatre un argument amb el conegudíssim mètode "i tu més": és una manera de dir que hom té raó.

Enlloc que repetir consignes convergents i uemites t'hauries de plantejar si UM va intentar influïr al PP en temes com la política lingüística o l'Estat o, si en cas contrari, es va limitar a controlar la seva capelleta i afavorir els seus en la contratació de l'obra pública.

Una mirada crítica sol fer més bé que mal.

Re: Convergència a Balears?

Dessmond | 06/03/2008, 21:39

Jo no crec, com molt bé dius, que cap CiU a Mallorca sigui necessària havent opcions com UM, per exemple.
Ara, espero que ser soci del Grup Hayek no costi tant. Fa dies que estem mirant de veure com pot funcionar aquest projecte a sa Roqueta.

Re: Convergència a Balears?

Joan | 06/03/2008, 22:12

Si a Balears pot aparèixer un catalanisme liberal capaç d'enfrontar-se al PP i d'acabar amb la situació esperpèntica de liberals nacionalistes obligats a votar partits socialistes o comunistes per sistema, millor que millor.

I de passada, si pot ser, que es deixi en evidència als del Baleares Liberal.

UM Liberal?

Aucanada | 07/03/2008, 07:48

D'acord amb en Dessmond, però tenc els meus dubtes de que dintre d'UM hi hagi una corrent liberal prou forta. A dia d'avui els fets em demostran que, al manco, tenen poca visibilitat, al marge de la seva vinculació a la Internacional Liberal. El paper d'UM als darrers 20 anys ha estat de tot menys liberal. Així de trist.

Re: Convergència a Balears?

Joan | 07/03/2008, 23:23

Sí, fins ara el comportament d'UM ha estat bastant clientelista. Anem a veure si amb el relleu dels peixos grossos que remenen les cireres des dels temps d'UCD la cosa canvia…

Re: Convergència a Balears?

Un indígena | 23/03/2008, 12:27

Interessant reflexió. T'he citat al meu blog i ho tornaré a fer més endavant.

Re: Convergència a Balears?

Joan | 26/03/2008, 20:54

Gràcies!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb