Reflexions mediterrànies

TV(E)3 en xifres

miralles | 15 Octubre, 2009 19:34 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

TV3

Que TV3 és una televisió amb vocació regionalista fa molts d’anys que es sap. Jo mateix quan a vegades he deixat escrit que els mitjans de comunicació del nostre país -no ens enganyem, aquest és un problema que presenten tant premsa com ràdio com televisió- parlen en català però pensen en espanyol em referia a això. Tenguem present que va néixer amb aquesta tara quan en comptes de fer-se dir TVC -de la mateixa manera que la televisió basca es diu ETB i la gallega TVG- es va posar el número tres, «la que va en tercer lloc després de la televisió espanyola». El que passa és que ara gràcies a l’informe sobre els marcs de referència als Telenotícies de Roger Palà tenim xifres numèriques que confirmen el que fins ara eren impressions subjectives.

Pens que l’informe es comenta per si sol. Fa basarda comprovar que els Telenotícies de TV3 dediquen més temps a l’actualitat estatunidenca (84 minuts mensuals) o a la britànica (33 minuts) que a la balear (27 minuts), i que la majoria d’aquestes notícies estan relacionades amb els èxits esportius d’illencs com Rafel Nadal o Jorge Lorenzo, o sigui, que es donen a conèixer més per un interès espanyol que no pas per un de català. La marginació que pateixen les Balears a TV3 és tal que el mateix Palà no ha dubtat en qualificar d’heroïcitat que hi hagi gent a les Illes que vulguem veure el canal sense les restriccions que ens han imposat els governs catalanistes i d’esquerres d’una i d’altra banda del bassiot en nom de la presa de pèl de la reciprocitat, i té raó: només cal mirar els índexs d’audiència de TV3, que són entre tres i quatre vegades inferiors als d’IB3. Estic convençut que si TV3 prioritzés les informacions que arriben de les Illes Balears front a qualsevol bestiesa ocorreguda a l’altra banda del globus aquests resultats millorarien considerablement, com també ho farien els de la Comunitat Autònoma Catalana. Prova d’això és que les audiències dels IB3 Notícies i de l’Informatiu Balear de TVE, ambdós emesos en català estàndard però amb una forta presència de continguts balears, són força notables.

Tanmateix seria un error pensar que els problemes de TV3 s’acaben deixant de restringir el senyal fora de la CAC o posant més notícies de les Illes Balears als TN, com qui posa més pebre bo al dinar. El que li cal a TV3 és un canvi radical de mentalitat que la converteixi pels Països Catalans en allò que és la BBC per al Regne Unit o la RAI per a Itàlia, que per altra banda és pel que fou creada. Cal tenir en compte que l’espanyolització de TV3 no es limita als Telenotícies, sinó que afecta tota la programació. No pot ser que el català que s’utilitza no sigui perfecte i que faci falta conèixer l’espanyol per a seguir les emissions. Tampoc pot ser que s’estigui tan pendent de les progressions de Fernando Alonso en un Gran Premi de Fórmula 1 mentre es marginen la resta de pilots o que al Polònia es satiritzi abans Esperanza Aguirre que a Francesc Antich. De fet, l’únic programa una mica catalanitzat és El Temps, per això és l’única cosa que l’espanyolisme més bel·ligerant critica del canal. Malgrat tot per a fer tot això és necessari fer una bona renovació dels quadres directius i garantir la seva independència respecte el poder, ja que aquesta espanyolització es deu a motius polítics, i dubt molt, veient com han tractat els teleespectadors illencs fins ara, que l’actual Generalitat estigui disposada a fer-ho.

Article publicat a MónDivers el 14 d'octubre de 2009

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb